Енциклопедия за драконите...

Древни легенди

Св. Георги и Змея

Легендата разказва...

Този кръвожаден змей живеел край потока осигуряващ притока на вода за град Кирена. Когато жителите на града се нуждаели от вода те трябвало да се изправят срещу дракона, който поискал освен овцете, давани му до този момент от хората, да получава и човешки жертвоприношения. Всеки ден, преди да позволи на някого да си налее вода от извора звярът искал да му се принася човешка жертва. Гражданите на Кирена приели хвърлянето на жребий за единствения честен начин за определяне кой да бъде дневната жертва на чудовището. При едно от хвърлянията на жребия изборът пада върху кралската дъщеря. Царят предлага на съгражданите си всичките си богатства, за да освободят принцесата от задължението ? да бъде принесена в жертва, но те отказват да приемат.

Принцесата била завързана за дървен стълб до извора на дракона, където е намерена и освободена от Св. Георги, по това време на служба в армията на Римската империя. Св. Георги атакува змея яхнал верния си кон и успява да го рани с копието си. Използвайки пояса на принцесата като каишка светецът отвежда ранения звяр в града и обявява, че ще го довърши, ако гражданите на Кирена приемат Християнството. Хората с радост се съгласяват и Св. Георги доубива дракона с меча си.

Знаете ли, че?

  • Св. Георги е светец-покровител на Англия, рицарите, стрелците с лък и касапите.
  • Върху знамето на Уелс има изображение на червен дракон. Счита се, че това е най-старият все още използван национален флаг.
  • Преди много години вкаменелостите от динозаври се смятали за кости на дракони.
  • Драгуните носели мускет известен като „дракон“ и наричан така поради пламъците, които изхвърлял по време на стрелба.
  • Вярвало се, че различните части на драконите притежават магически свойства. Например, изяждането на драконово сърце давало способността да се разбира езика на птиците, езикът на дракона правел изялия го непобедим в спора, а драконовата кръв предпазвала от наранявания мечове.